11 Şubat 2012 Cumartesi

Saçı etkileyen faktörler

Güneş ışınları: Distülfür bağlarını kopar
Deniz Kumu: Tahriş eder
Deniz Suyu: Saç teli etrafında tuz katmanı oluşturarak peptid bağlarını olumsuz yönde etkiler
Su: Polipeptid zincirine girer ve saçın çatlamasına neden olur
Rüzgar: Saçı kurutur. Kırılmasını ve dolayısıyla dökülmesini arttırır
Kimyasal Maddeler: Alkaliler (pH 12’de), polipeptitde tuz köprülerinin kırılmasına ve hidrolize neden olur.
Organik asitler ve bazlar saçı şişirir. Bu durum saçlara zarar verir.
Cildin ve saçın renk pigmentleri : Renk pigmentlerini taşıyan melanosit hücrelerini S.germinatum ve S. spinosum tabakalarında yer alırlar. Ciltte melanin, trikosiderin ve hemoglobin (kanda bulunur) olmak üzere üç renk pigmenti vardır. Sarımsı cildi olan Çinli ırkında ilave olarak karoten bulunur.
Melanin – kahverengi – siyah
Trikosiderin – kızıl
Karoten – sarı renk verirler
Renk pigmentleri oluşan yeni hücrelerle birlikte cildin üst tabakalarına taşınarak burada keratin ile birleşirler. Özellikle melaninin en önemli görevi vücudu mor ötesi ışınlardan korumaktır. Dolayısıyla yaz aylarında ve direkt güneş ışınlarına maruz kalındığında artış gösterir.
Saç tellerimiz ise rengini, melanin ve trikosederin pigmentlerinin az ya da çok oluşuna göre alır. Pigmentler matrix hücrelerinin etrafında yer alırlar ve oluşan saç telinin medulla ve korteks tabaklarında bulunurlar.
Doğuştan renk pigmentlerinin eksikliğine Albino hastalığı adı verlir ki, bu rahatsızlıkta cilt, gözler, kıl ve saçlar tamamıyla renksizdir. Asla güneş ışınlarına maruz kalınmaması gerekir.
Saçın yapısı : Başı örten deri epidermi oldukça ince, dermis ise oldukça sıkı ve mukavimdir. Birçok yağ ve ter folikülleri taşır. Saç folikülü canlı hücrelerde oluşur.
Saç strüktürü Kutikula
Korteks
Medula
Kortikula, bir çatı kiremit örtüsü gibi birbirini örterek devam eden renksiz, çekirdeksiz satıhlardan oluşur. Bu satıhlarda örümcek ağı şeklinde, gözenekleri olan keratin ağından oluşur. Yani saçın dış yüzeyi keratin pullarıyla kaplıdır.
Saç telinin keratin ağlarından oluşan pullu dış yüzey Keratinden oluşan ağ tabakası saç telinin kökü canlı, sapı ölü hücrelerden yapılmıştır. Saç teli deriden dışarı çıkıncaya kadar canlıdır. Sonra saç hücreleri ölür ve saç büyümesi kök hücrelerinin bölünerek çoğalmasıyla gerçekleşir.
Saç telinin kimyasal yapısı : Polipeptid yapıda olan bilatin ve kitiden ibarettir. Esas olarak protein yapısında sert bir madde olan keratin proteinlerini taşır. Keratin proteinleri 18 çeşit aminoasitten oluşur. En önemli aminoasitleri leucin, izin, glutamik asit, ve sistın (kükürt içerir) dir. Toplam polipeptid zincirinde 153 aminoasit bulunur ve peptid bağı trans durumu gösterir.
Saç telinin mukavemetini sağlayan bağlar dört tiptir.
Hidrojen köprüsü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder